sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Zaanse Schans...

Hollannin reissun toisena viikonloppuna kävimme Suomesta saapuneen vieraani kanssa Amsterdamista reilu parikymmentä kilometriä luoteessa sijaitsevassa Zaanse Schansin kylässä. Kohde on tunnettu hulppeista vanhoista tuulimyllyistään ja kauniista viehättävistä vanhoista taloistaan. Zaanse Schansin juna-asemalta oli noin kilometrin kävelymatka tuolle alueelle ja ympäristö taloineen heti junasta astuttuamme vaikutti todella rauhalliselta. Valtaisa turistien määrä oli kuitenkin vastassa, joka sinänsä luonnollista, sillä kuuluuhan se Hollannin suosituimpien matkailukohteiden listalle. Miljöö oli todellakin näkemisen arvoinen - oli kuin olisi menty ajassa kevyesti 200-300 vuotta taaksepäin. Alueelle päästyämme huomasimme hauskan riksataksin ja jäimme odottelemaan pyörän luokse kysyäksemme kyytiä. Läheisestä talosta saapuikin oitis ystävällinen nuori mies ja kysyttyämme kyytiä - hän oitis kertoi vaihtoehdot ja valitsimme lyhyen opastetun kierroksen pyörällä tuulimyllyjen alueelle. Tuo palveluhenkinen oppaamme pysäytti pyöränsä aina kun halusimme ottaa kuvia ja samalla hän pysähtyi kertomaan paikan historiasta, kuinka alue on vallattu merestä ja kuinka tuulimyllyt ovat olleet äärimmäisen tärkeä esim. sahojen toimimisessa. Osassa myllyjä olikin vielä säilytetty sahojen kalustoa, mutta osassa oli ne jo purettu pois. Osasta tuulimyllyjä oli tehty myöhemmin myös asuntoja ja nykyään niissä sijaitsee erilaisia kahviloita ja matkamuistomyymälöitä.  Maksua vastaan olisi päässyt tutustumaan sisälle myllyihin, mutta oman aikataulumme puitteissa emme sitä ehtineet tehdä. Alueella sijaitsi myös paljon vanhoja puutaloja, joiden paksujen maalikerrosten värittämien seinien sisällä osassa asutaan vielä tänäkin päivänä. Suosituin maalin väri oli vihreä ja oppaamme kertoikin sen johtuvan siitä, että se on ollut kaikista edullisinta maalia Hollannissa aikoinaan. 
Sen minkä olen täällä Hollannissa ilokseni huomannut, lievästi kehitysvammaisia on töissä niin ravintoloissa, kahviloissa, ulkoalueiden puhdistutöissä kuin esim. juuri näin riksakuskeina. Päätös lähteä riksan kyytiin syntyi välittömästi, kun tämä iloinen vihreätakkinen ja työnsä osaava nuori mies saapui tarjoamaan palveluitaan😊.

Zaanse Schansin museoalueella sijaitsi myös esim. puukenkämuseo, jonne emme väenpaljouden takia päässeet sisälle. Toinen hyvin suosittu ja turisteja puoleensa vetävä paikka oli juustomyymälä, jonka notkuvat hyllyt houkuttelivat kävijöitä ja erityisestikin ne hyvänkokoiset juustomaistiaispalat, joita mekin hetken jonotettuamme pääsimme maistamaan. Kyllä täällä todellakin osataan juustontekotaito👍





Riksakuskimme ja minä odottamassa liikkeelle lähtöä.

Näkymää Zaanse Schansin museoalueelle

Kylän raittia rauhalliseen aikaan...

Vihreä on suosituin talon väri.

Alue kokonaisuudessaan oli näkemisen arvoinen, lähellä Amsterdamia ja hyvien kulkuyhteyksien päässä, joten siltä osin helppo kohde. Tuulimyllyjäpä ei muualla ole tällä reissulla tullut vielä oikein bongailtuakaan.

Samaisena viikonloppuna teimme myös kaupunkikävelykierroksen Almeren kaupungin keskustassa. Matkalla näimme arkkitehtonisen The Wave -rakennuksen, jonka on suunnitellut hollantilainen v. 1962 syntynyt arkkitehti René van Zuuk. Rakennuksella on nimensä mukaisesti aaltoileva julkisivu. Sitä on alettu rakentamaan syksyllä 2002 ja se on valmistunut 2004. Se on osa Citymall Almerea eli Almeren keskuksen kauppakeskusta.



The Wave



Aivan The Waven juurella sijaitsee Waterplein eli vesipuisto, joka oli vielä talvikauden jälkeen värittömässä ja epäsiistissä tilassa. Mutta voin kuvitella kuinka paikka on kaunis etenkin täällä tällä hetkellä olevien helteisten kelien ja pienen sateen jälkeen. Muutoinkin erityisesti Buitenin alueella, jolla asumme, on panostettu puistoihin ja täällä sijaitseekin lukuisia selvästi suosittuja viheralueita ja puistoja penkkeineen ja pergoloineen, ruoho- ja kukkaniittyineen sekä monilajisine linnustoineen. Olemme bonganneet harva se päivä joutsenia, sinisorsia, haikaroita, varpusia, variksia jne. Onpa nähty myös närhi ja sinitiainenkin eli kovin tuttua lajistoa omassa koto-Suomessammekin💚.


Waterplein







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti