tiistai 17. huhtikuuta 2018

Mielenkiintoisia vierailuja toisella viikolla. Tässä ensimmäinen niistä...

Minulle tarjoutui tilaisuus tutustua erääseen toiseen Kwintesin toimipaikkaan Almeressa. Toimipaikka sijaitsee n. 3,5 km:n päässä tästä meidän majoituspaikastamme Almere Buittenissa. Tosin sadunnaisena matkailijana hyppäsin ilmeisesti väärään bussiin, sillä ajelin pitkin Almeren seutukuntaa noin tunnin verran. Kysyin bussikuskilta pariinkin kertaan, että viekö tämä bussi varmasti haluamaani kohteeseen ja koska vastaus oli myönteinen, istua tönötin katsellen maisemia. Ihmettelin vain itsekseni, että eipä ole luottamista aina tuohon 9292 -sovellukseenkaan😏. No loppumatka kävellen eli alle kilometri pysäkiltä sujuikin sitten hyvin Google Mapsin avulla. Tosin se ihan "oikea" pysäkki olikin sitten vain noin 200 metrin päässä kohteesta, jonne minut opastettiin päivän päätteeksi...No by the way, minua oli vastassa iloinen Melke, joka toivotti minut lämpimästi tervetulleeksi Buurtcentrum mét restaurant De Cartooniin!


Melke-ohjaaja kertoi minulle paikan toiminnasta ja kierrätti minua ympäri valtavaa rakennusta. Rakennuksessa sijaitsee päivätoimintapaikka eli ravintola, jossa Kwintesin asiakkailla on mahdollisuus tehdä töitä. Tällä hetkellä siellä työskentelee noin 12 henkilöä. Ravintolassa voi kuka tahansa käydä nauttimassa maukkaasta lounaasta, päivällisestä tai vaikka vain kupposesta kahvia tai lasillisesta virvokkeita. Myös pientä välipalaa on tarjolla. Ravintolan tiloissa sekä muualla rakennuksessa olevissa tiloissa on tarjolla erilaista aktiviteettia ennakolta laadittujen viikko-ohjelmien mukaan. Tarjolla on mm. neulontaa ym. kädentaitoja, miekkailua, arabian tunteja, rentoutumishetkiä, mammajoogaa, kävelyryhmiä, lasten discoja, bingoa yms. Käyntipäiväni oli selkeästi peli-iltapäivä, jonne kerääntyikin mukavan kokoinen joukko viettämään aikaa yhdessä - pääasiassa vanhempaa väestöä😊. Pääsin itsekin pelaamaan asiakkaiden kanssa Rummikub:ia.  Tämä peli on ehtinyt minulle tulla kovin tutuksi täällä oloaikanani ja pidän itse kovasti ko. pelistä. Ja joskus yhteisen kielen puuttuessakin pelin pelaaminen sujuu loistavasti, kunhan vain osaa vähän laskea...Pelit yhdistävät kielimuurista huolimatta!


Kuva ravintolasalista, silloin kun peli-iltapäivä ei ole vielä alkanut...


Rakennuksessa sijaitsee myös noin 2200 oppilaan koulu, jossa on nk. normaaliluokkien lisäksi erityislapsille kohdennettuja omia luokkia.  Kiertelimme ympäri koulua tutustuen luokka- ym. tiloihin. Erityislapsien koululuokat sijaitsevat omissa osastoissaan ja ovat väritykseltään ja kalustukseltaan ärsykkeiden minimoimiseksi pelkistetympiä kuin muut luokat. Erityisluokkien lapset ovat pääasiassa kehitysvammaisia, mutta lisäksi heillä on ADHD:ta ja autismia sekä muita käyttäytymishäiriöitä. Joitakin lapsista on myös valitettavasti hyväksikäytetty seksuaalisesti. 
Se mikä kiinnitti erityisesti huomioni, olivat valtavan isot ikkunat käytävillä, luokissa ja liikuntasaleissa. Näin valo tulvi kauniilla tavalla sisälle. Aivan pienimmille lapsilla ja erityislapsille oli omat suljetut pihansa, jossa he saivat leikkiä ja touhut välituntien aikana. Pihat olivat yllättävän karuja nekin ja sijaitsivat rakennuksen keskiosissa. Voin kuvitella niiden olevan todella kuumia paikkoja erityisesti juuri aurinkoisilla keleillä. 



Aloin ymmärtää miksi paikannimessä on Cartoon...Luokkahuoneetkin oli nimetty sarjakuvasankareiden nimillä kuten esim. Mickey Mouse.


Ihanan värikkäitä hauskoja yksityiskohtia

Kuva rakennusten keskellä olevasta sisäpihasta, joita oli useita...

Normaaliluokkien koot olivat täälläkin hurjia...yli 30 lasta samassa ryhmässä yhdellä opettajalla.



Koulun ja ravintolan lisäksi samaisessa rakennuksessa sijaitsee myös lasten iltapäiväkerhoja joihin koululaisten on helppo tulla viettämään aikaa odottaessaan vanhempiaan töistä. Täällä Hollannissa lapset, kun aloittavat koulunkäynnin niinkin aikaisin kuin neljä vuotiaana, niin on erityisen tärkeää, ettei heidän tarvitse kulkea pitkää matkaa koulusta iltapäivätoimintaan. Rakennuksessa on myös tiloja joita vuokrataan ulkopuolisille palveluntarjoajille ja niinpä tiloissa toimii mm. parturi-kampaamopalveluja tuottava yrittäjä sekä hammaslääkäri. Tämäkin on seikka, joka helpottaa monen lapsiperheen arkea, sillä lapset pääsevät piipahtamaan koulusta suoraan niin hammaslääkärin luokse kuin hiuksiaankin leikkauttamaan.

Tämän mielenkiintoisen kierroksen jälkeen rauhoituimme lounastamaan talon omaan ravintolaan Restaurant De Cartooniin. Kerroin Melkelle Suomesta ja tavoistamme viettää lomiamme. Kerroin hänelle myös rakastamastani Lapista ja näytin ottamiani kuvia puhtaanvalkoisista tykkylumimaisemista. Melke kertoi hänellä olevan haave päästä joskus Suomen Lappiin, mutta on pitänyt sitä vielä aivan liian kalliina reissuna. Toivon mukaan kuitenkin jokin kaunis päivä saisin Suomeen vieraan täältä Hollannista😊.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti