keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Toisen viikon seuraava vierailu...

...Emmeloordissa sijaitseva paikallinen ammattikoulu Roc Friese Poort. Lähdimme ajoissa liikkeelle, sillä kuten meilläkin - koulut alkavat vartin yli kahdeksan aamulla ja matkaa oli jonkin verran. Ensin junalla ja sitten opettajamme Corrie oli meitä vastassa juna-asemalla Lelystadissa, josta jatkoimme hänen kyydissään muutaman kymmenen moottoritiekilometrin päässä olevalle ammattikoululle, jossa Corrie itsekin työskentelee. 
Lähes heti sisälle päästyämme meidät otti vastaan äidinkielen opettaja, jonka tuntia pääsimme heti aamusta ensimmäisenä seuraamaan. Luokka koostui kaltaisistamme aikuisista Level 3 -tason sosiaali- ja terveydenalanopiskelijoista.  Ryhmän koko oli noin 10 vähemmän kuin meidän omassa ryhmässämme Suomessa. Hollannissa ei tunneta lähihoitaja-nimikettä, vaan heillä opiskellaan eri tasoja edeten tasosta yksi ylöspäin.

Ensimmäisen tunnin opetuksen aiheena oli luetun ymmärtämistä eli piti analysoida tekstiä ja vastata oikein annettuihin vaihtoehtoihin. Opetus tapahtui hollanniksi, joten hieman jouduimme pähkäilemään, että mistä mahtaa olla kysymys. Meiltä kysyttiin muutamia kysymyksiä opiskelijoiden ja opettajan toimesta englanniksi, mutta muutoin opetus tapahtui täysin heidän omalla kielellään. Se mielenkiintoinen asia on, että täällä aikuisopiskelijat eivät käy koulussa kuin yhtenä päivänä viikosta saamassa lähiopetusta ja muu aika on harjoittelua omissa harjoittelupaikoissa. Taisipa olla niin, että lähiopetuspäivän lisäksi on 16 tuntia viikossa työpaikalla tapahtuvaa koulutusta eli työharjoittelua.

Ensivaikutelma koulusta toi mieleen ihan jotain muuta kuin koulun...

Seuraavalla tunnilla meillä olikin sitten aiheena diabetes. Tiesimme mistä puhutaan - siitäkin huolimatta, että opetuskielenä oli hollanti. Olemmehan juuri näitä asioita tulleet muutamaan kertaan kerranneeksi omien opiskelujemme aikana👍. Samaisella tunnilla käsittelimme myös itsehoitoa "zelfzorg" sekä systeemiä, jonka avulla pyrittäisiin antamaan työntekijöille positiivista palautetta aina silloin, kun työ on tehty hyvin. Sitä en tässä tiedä enkä pysty arvioimaan kuinka se käytännössä työelämässä täällä toteutetaan ja toteutuuko yleensä? 



Thomas-Jan -ope pitämässä oppituntia diabeteksesta


Seuraavan tunnin aihe olikin sitten haavanhoitoa eli kävimme lävitse haavanhoitoa teoriassa. Opettajalla oli PowerPoint -esityksenä mm. ihon tehtävät, haavojen syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja syitä, haavojen väriluokittelua (gele, rode ja zwarte negrotische). Myös infektoituneen haavan merkkejä kävimme lävitse. Kuvat kertoivat enemmän kuin sanat, mutta google-kääntäjä oli näissäkin hollanninkielisissä teksteissä suureksi avuksi. 

Samaisella tunnilla vaihdettiinkin sitten lennosta lääkelaskuihin. Opettaja jakoi jokaiselle - myöskin meille lääkelaskutehtäviä ja kertoi monen kokevan ne kovin vaikeiksi. Aivan kuten meilläkin Suomessa.

Tässäpä esimerkki eräästä helpoimmasta päästä olevasta laskusta😅: Aanwezig: lidocaine (1ml = 40 mg). De bewoner mag 60 mg hebben. Hoeveel ml geef je?

Suurin osa annetuista lääkelaskuista sujui meiltäkin paikallisen kielen taidottomilta aika mutkattomasti, mutta joissakin jouduimme pähkäilemään hieman enemmän ja voi sitä onnistumisen riemua, kun saimme oikeat vastaukset👍. Opettaja kertoi meille myöhemmin, että täällä Hollannissa ei tarvitse olla lääkelaskuissa kaikki täysin oikein vaan virheitä saa oikeasti anteeksi. Tiedäpä tätä sitten, että onko se hyvä vai huono? Itse arvostan sitä, että meillä Suomessa ollaan tuossa suhteessa tarkempia. 

Seuraavalla tunnilla meillä olikin sitten haavanhoitoa käytännössä, kun teoriat olivat hallussa.. Ei muuta kuin majoneesia (mikä ideana muuten aika kelvollinen) potilaana olevien nukkien painehaavoihin ja niitä hoitamaan...steriilit suojakäsineet käteen ja haavan kimppuun😓...ei käsien pesemistä ensitöiksi, ei käsidesiä, eikä muitakaan steriilejä välineitä...huhhui! No onneksi ei ihan noilla taidoilla tarvitsisi lähteä kenenkään haavoja puhdistamaan!


Steriilien suojakäsineiden laittoa...

Niin - kävimmehän me toki syömässäkin koulun omassa ruokalassa, jossa oli tarjolla todella kohtuulliseen hintaan (60 snt) keittolounasta ym. pikkupurtavaa. Ruokala oli hauska väripilkku, sillä siellä oli keltaiset raikkaat pöydät, joiden päällä oli roskia varten kirkkaan vihreät vadit. Lisäksi ylätasanteen kaiteiden reunoille oli ripustettu opiskelijoiden itsestään maalaamia kuvia. Valo tulvi kauniisti isoista ikkunoista sisään ja tunnelma oli muutoinkin rento.

Melkein unohdin mainita, että ennen ruokailua lähdimme muutaman opiskelijan kanssa tutustumiskierrokselle oppilaitoksen sisäpuolelle. Samalla saimme keskustella hetken puolin sekä toisin opiskeluistamme ym. Roc Friese Poort - ammattikoulussa on tarjolla linjat mm. parturi-kampaajaksi opiskelemaan haluaville, kauneudenhoitoon, terveyteen ja huolenpitoon sekä metalli- ja sähköpuoleen suuntautuville opiskelijoille.  Rakennus oli muodoltaan selkeä ja kaikki osastot nivoutuivat mutkattomasti toisiinsa. 



Roc Friese Poortin -ruokala




Viimeinen tunti olikin sitten opinto-ohjaajan tunti, jolta pääsimme lähtemään aikaisemmin pois. Jokainen, joka halusi sai käydä omaan opintopolkuunsa liittyvissä asioissa keskustelemassa opettajan kanssa. 

Kaiken kaikkiaan päivämme oli erittäin onnistunut. Oli antoisa kokemus saada käydä tutustumassa oman oppilaitoksen kaltaiseen opinahjoon tällä matkalla. Kotimatkalle lähdimme hyvillä mielin Corrien kyydissä - ensin takaisin junalle Lelystadiin ja sieltä tänne Almere Buiteniin.
Seuraavana päivänä meitä odottikin sitten taas uudet mielenkiintoiset tutustumiskohteet, joista taas lisää piakoin😉



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti